Praktijk voor Acupunctuur   

Traditionele Chinese Geneeswijze

De principes van Traditionele Chinese Geneeswijze en acupunctuur 

Steeds meer mensen hebben baat bij acupunctuur, omdat veel aandoeningen met acupunctuur aangepakt kunnen worden. In het bijzonder chronische- en/of pijnklachten met een onduidelijke oorzaak. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het geen nadelige bijwerkingen heeft. Een ander voordeel is dat met acupunctuur de gehele energiehuishouding verbetert, waardoor men zich fitter en gezonder voelt.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is onderdeel van TCM (Traditional Chinese Medicine) dat vierduizend jaar geleden ontstaan is. TCM gaat er vanuit dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door blokkades in de circulatie van de lichaamsenergie, oftewel “Qi”, of door verstoringen in de energieverdeling.

Oorzaken van een balansverstoring kunnen o.a. zijn:  voeding, virussen, bacteriën, trauma’s, emoties, stress, erfelijke aanleg, leefwijze, leefomgeving en weersinvloeden.

Qi, Yin en Yang

De Qi stroomt door ons lichaam via een netwerk van energiebanen, de “meridianen”, die met de interne organen en met de psyche verbonden zijn. Het is voor het goed functioneren van de organen en voor het algemeen welbevinden belangrijk dat de Qi goed stroomt, zonder belemmering. 

De Yin en de Yang zijn twee dynamische tegengestelde energieën die niet zonder elkaar kunnen bestaan en die elkaar aanvullen en elkaar in evenwicht houden. Kort gezegd staat Yin voor rust en verkoeling en Yang voor actie en warmte. De wisselwerking van Yin en Yang heeft invloed op ons lichaam, op onze gedachten en op onze gevoelens. 

Als Yin en Yang in evenwicht zijn voelen we ons goed en gezond, zowel geestelijk als lichamelijk. Als Yin en Yang niet in evenwicht zijn, gaat één van de twee overheersen, met als gevolg het ontstaan van klachten of ziektes.

Hoe werkt acupunctuur?

Het aanprikken van acupunctuurpunten met hele dunne naalden zorgt ervoor dat de Qi weer goed gaat stromen. Hierdoor wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd zodat de energiebalans zich kan herstellen.

Daarnaast heeft acupunctuur nog andere werkingen: het vergroot de natuurlijke weerstand van het lichaam, het verhoogt de pijngrens, het stimuleert de levenslust en het vermindert stress en de gevolgen van stress.

Tot slot werkt acupunctuur ook preventief, omdat een verstoring kan worden hersteld voordat er daadwerkelijk een klacht of een ziekte ontstaan is.

Acupunctuur en Westerse wetenschap

Vele moderne onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur een positieve invloed heeft op een groot aantal fysiologische processen. Voorbeelden hiervan zijn: het reguleren van de bloeddoorstroming en het stimuleren van de aanmaak van lichaamseigen stoffen, zoals endorfinen en neurotransmitters, die pijnstillend, ontstekingsremmend en stemmingsverbeterend werken.

Acupunctuur is een goede aanvulling op de westerse geneeskunde en wordt als volwaardige geneeswijze door de WHO (World Health Organization van de VN) erkend. 

Acupunctuur Rotterdam-Noord