Praktijk voor Acupunctuur   

Traditionele Chinese Geneeswijze

Het consult, de acupunctuurbehandeling en de methoden

Voor een afspraak bij een acupuncturist heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts.

Het consult

Het eerste consult duurt anderhalf uur tot twee uren en bestaat uit een anamnese/intake gesprek (uitgebreid vraaggesprek over uw klachten en uw gezondheid), de polsdiagnose (het nauwkeurig voelen van linker- en rechterpols), de tongdiagnose (het bekijken van het tongbeeld), het stellen van de diagnose en van het behandelplan volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze en de acupunctuurbehandeling zelf.

Elke vervolgconsult duurt drie kwartier tot één uur en bestaat uit een kort vraaggesprek, het opnieuw voelen van de pols en bekijken van de tong waarop de vervolgbehandeling wordt afgestemd. Elke acupunctuurbehandeling wordt steeds aangepast aan uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid van dat moment. Er bestaat geen standaard acupunctuurbehandeling voor een bepaalde klacht. 

Na 4 tot 6 acupunctuurbehandelingen wordt het effect  geëvalueerd. In overleg met u zal de acupunctuurbehandeling wel of niet voortgezet worden.

De consulten vinden eenmaal per 1 of 2 weken plaats en meestal worden ze na 3 of 4 acupunctuurbehandelingen geleidelijk minder frequent tot het moment dat er geen afspraken meer nodig zijn. Het totaal aantal behandelingen varieert sterk en is afhankelijk van de aandoening.

De acupunctuurbehandeling

Bij de acupunctuurbehandeling worden dunne naaldjes op specifieke acupunctuurpunten in de huid aangebracht. Er worden ongeveer 12 punten geprikt en de naalden blijven 20 minuten zitten. U kunt hierbij lekker blijven liggen. De prikjes zijn meestal nauwelijks voelbaar.

Tijdens de acupunctuurbehandeling worden de blokkades opgeheven en gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een licht tintelend of juist een zwaar gevoel rondom de naalden. Dit gevoel duurt maar even.

Veel mensen voelen zich na de acupunctuurbehandeling heerlijk ontspannen en aangenaam moe.

De naalden worden vaak geplaatst op onderbenen, voeten, handen, armen en/of buik. Of op de rug, nek en/of hoofd. Meestal hoeft u dus alleen de schoenen, sokken en bovenbroek uit te doen. Als de naalden op de rug worden geplaatst, moet u wel de bovenkleding uit doen. Uiteraard kunt u uw ondergoed (ook BH) altijd aan laten en wordt u bedekt met een deken.

De methoden

Naalden Ik maak gebruik van hele dunne (0,14 of 0,16 mm) per stuk verpakte steriele wegwerpnaaldjes.

Moxa Tevens kan gebruik worden gemaakt van Moxa, een staafje van gedroogd en samengeperst bijvoetkruid (Artemisia vulgaris), waarmee bepaalde acupunctuurpunten worden verwarmd. Deze methode wordt ervaren als heel prettig en ontspannend en is o.a. zeer effectief bij chronische vermoeidheid.

Ooracupunctuur (Auriculotherapie) De oorsprong van deze vorm van acupunctuur is Chinees, maar het is Dr. Paul Nogier, een Franse arts, die als eerste uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. Ooracupunctuur is vooral bekend bij pijnbestrijding, allergieën, rug-, nek- en schouderklachten en als ondersteuning bij het stoppen met roken en heeft soms spectaculaire en snelle resultaten.

Ik gebruik kleine roestvrijstaal korreltjes (diameter 1 mm) die op één (of meerdere) punt(en) op het oor worden geplakt en een aantal dagen blijven zitten. Daardoor worden de betreffende punten gestimuleerd. Daarbij kunt u ook zelf af en toe wat druk op het korreltje uitoefenen. Deze methode kan op zichzelf worden toegepast of in combinatie met acupunctuur op het lichaam.

Voeding is de basis van een goede gezondheid. Indien nodig wordt advies gegeven over voeding ter ondersteuning van de acupunctuurbehandeling.

Belangrijk om te weten

1. Vóór en na een acupunctuurbehandeling: geen alcohol/drugs gebruiken – Drukte/stress/zware lichamelijke en/of geestelijke inspanning vermijden - Zorg dat u iets eet voor de behandeling.

2. Voor vrouwen: tijdens de menstruatie en gedurende de zwangerschap mogen bepaalde acupunctuurpunten niet gebruikt worden. Laat u mij dus weten als u zwanger bent, ook als het nog pril is, of als u probeert zwanger te worden.

Acupunctuur Rotterdam-Noord